Erfelijke aandoeningen: Polycystic Kidney Disease (PKD)
Als kattenliefhebber heb je waarschijnlijk reeds gehoord van de ziekte PKD waarop een raskat getest dient te worden vooraleer je ermee kan gaan kweken. PKD is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease, Kidney = nier, Cystic = cysten of bolletjes. Zeer eenvoudig uitgelegd heeft een kat met PKD bolletjes in de nieren.
Katten met PKD, Polycystic Kidney Disease, hebben verschillende cystes (vochtbolletjes)in één of beide nieren. Naarmate de kat ouder wordt, worden deze cystes groter, ze verdrukken hierdoor het gezonde weefsel en verminderen de nierwerking. Meestal worden de klachten pas op latere leeftijd, 6 à 7 jaar, duidelijk.
De nieren spelen een belangrijke rol bij de verwerking van afvalstoffen geproduceerd door het lichaam. Nieren hebben een filterende functie in de stofwisseling en spelen daarnaast een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, de bloeddrukregeling, het op peil houden van het vitamine D-, calcium- en kaliumpeil in het bloed, het behoud van de zuurtegraad ...
We spreken van chronisch nierfalen wanneer de nieren gedurende een langere tijd niet goed werken. (CNF). Dit kan alleen worden vastgesteld via een urine- en bloedonderzoek naar de ureum en kreatinine waarden (dit zijn uitgescheiden afvalstoffen). Verhoogde waarden kunnen duiden op CNF, maar ook op acuut nierfalen, een lage bloeddruk of plasproblemen. Er dienen dus nog andere mogelijkheden uitgesloten te worden om uitsluitsel te kunnen geven of de oorzaak.
Symptomen kunnen zijn:
sloom zijn
slechte eetlust
vermageren
meer gaan plassen
bloedarmoede
PKD kan in een vroeg stadium worden vastgesteld door middel van een echo. Hiervoor dient de kat in kwestie minstens 6 maanden oud te zijn om een betrouwbare uitslag te kunnen geven. Hoe ouder de kat, hoe zekerder men is over de uitslag. De echo dient men jaarlijks te herhalen. Een alternatief is een DNA test, deze dient slechts éénmaal uitgevoerd te worden.
Er bestaat geen volledige genezing, een aangepast dieet kan er wel voor zorgen dat het lichaam minder afvalstoffen produceert. Het dieet bevat minder eiwitten en fosfaten. Het toedienen van vitamine D en stoffen ter voorkoming van het opnemen van fosfaten kan afhankelijk van de situatie helpen. Let op, ga steeds naar de dierenarts, afhankelijk van de situatie kan een behandeling helpen of het slechter maken
Waar er bij mensen met CNF dialyse of transplantatie een oplossing is, wordt dat niet gedaan bij huisdieren.
Voor deze dieren zijn zulke ingrepen zeer zwaar en ook zeer duur.
PKD is genetisch bepaald en wordt veroorzaakt door een fout in het DNA.
Het is dus erfelijk bepaald. Een kat kan PKD ontwikkelen door overerving van één van de ouders.